FOTORELATERT STOFF

Under finner du meget gode fotorelaterte gratisprogram for Windows, programvare/fotorelaterte internettsider og stoff som går mer på teknikker og fremgangsmåter rundt digitalfoto.

.
FOTORELATERTE INTERNETTSIDER
Under finner ser du noen av de beste fotorelaterte internettsidene jeg kjenner til. Her vil du garantert finne mye nyttig.

NJs frilanskalkulator
er et verktøy for NJ-frilansere som gjør det enkelt å kalkulere priser basert på lønnsnivået i mediebransjen. Med kalkulatoren kan en frilanser beregne timepriser og honorarer for fotooppdrag.
.
Akam, Fotopia, digit og Foto er gode norske fotorelaterte internettsider. Akam med omtaler av kameraer, programvare og tester. Fotopia kan også anbefales på det varmeste. Registrerer du deg som medlem hvilket er gratis, får du tilgang til en mengde forskjellige tips fra fotopiaskolen.

Dpreview. Engelskspråklig side, med seriøse kameratester og særdeles gode og lærerike brukerforum.
.

PROGRAMVARE FOR SORTERING, VISNING OG ENKLERE JUSTERING AV FOTO.

FastStone Image Viewer, Picasa og XnView. Dette er meget gode gratisprogram for bildeorganisering, visning og flikking/småjustering av foto. FastStone Image Viewer er min favoritt som jeg bruker daglig, men noen vil nok finne Picasa enklere å bruke. Picasa har også en flott funksjon for gjenkjenning av ansikter, fin å ha når familiefotoene skal sorteres! Alle disse tre kan fåes på norsk eller norsk kan installeres i etterkant. Hjemmesider for disse programmene.
.
DUPLIKATFINNERE.
Etterhvert som harddiskene fylles opp med foto blir det nødvendig for alle ivrige hobbyfotografer med søkeverktøy som finner foto det er dobbelt opp av. Da disse programmene sletter filer må de
brukes med forsiktighet! Vi tar ikke ansvar for tap av data ved bruk av noen av disse programmene! Studer gjerne hvor de forskjellige filene ligger før sletting og om filstørrelsen er forskjellig. Her er noen gratisprogram jeg nylig har testet.
Doublekiller er veldig enkel i funksjonene, men lynrask! Bruker denne først til grovrengjøring. Dette programmet finner duplikater av alle filtyper, men viser ikke bilder av duplikatene i motsetning til de andre.
Visipics er et annet alternativ som fungerer bra, det har en rekke innstillinger og finner filer som er nesten like.
VSP Duplicate Image Finder Meget få funksjoner, men det fungerer.
Awesome Duplicate Photo Finder enkelt program som finner foto som er nesten like, men tungvint å slette bilder!
.
PROGRAMVARE FOR VISNING, JUSTERING OG MANIPULERING AV FOTO.
Gimp 2.6, Paint.Net, PhotoFiltre, PhotoPosPro og Artweaver er gratisprogram mer dedikert for bilderedigering i motsetning til de ovennevnte. Av disse er Gimp mest funksjonsrikt, nærmest en gratis Photoshop Elements. Fra v 2,6 har Gimp fått et brukergrensesnitt som det er lettere å bli klok på. Dessverre har Gimp likevel en menylayout og tastatursnarveier så totalt forskjellig fra Adobes Phothoshop at jeg vil fraråde å bruke det om man har planer om å gå over til Adobe senere! Imidlertid finnes programmet Gimpshop som gjør programmets menyer og snarveier mer likt Photoshop. Artweaver er et nytt program som finnes i både shareware og freewareutgave. Freewareutgaven støtter layers, unsharp mask og kurves og har et brukergrensesnitt ganske likt Photoshop, det gjelder også tastatursnarveiene. Noe mindre funksjoner har Paint.Net, men programmet har til gjengjeld tastatursnarveier som samsvarer mer med Adobe i motsetning til Gimp! Et annet program som ser lovende ut, men som jeg ikke har testet er PhotoPosPro som har de nødvenidige verktøy til bildemanipulering, inkludert lag, unsharp mask og curves. Programmet er også enkelt å bruke og har innebygd billedbrowser. Til slutt det enkleste av disse programmene som likevel har sine tilhengere, PhotoFiltre. Sistnevnte er dessverre det eneste av disse som gir mulighet for å installere norsk språk. Av kjøpeprogram er Adobe Photoshop Elements7,0 til ca 1000 kr et godt alternativ, har man ambisjoner som fotograf vil jeg heller anbefale å kjøpe det enn å satse på Gimp. Blant annet fordi det da er lettere å oppgradere til den dyrere og mer avnserte Photoshop CS (til godt over tidobbel pris) senere, fordi hurtigtaster og menyer er beslektet. Phothoshop CS er den suverene ener av slike program og er vel bortimot standard redigeringsprogram for viderekomne fotografer. Hjemmesider for redigerings program.
.

Mer om gratis fotoprogram. Her har akam listet opp en rekke fotorelaterte gratisprogram. Anbefaler å lese diskusjonstrådene under selve artikkelen. Man vil nesten alltid finne nyttig tilleggsinformasjon i slike diskusjoner!
.
SnapFiles. Meget god engelskspråklig side å lete på om du ser etter programvare. Det er viktig å være klar ovet at det i dag finnes gode gratisprogram for nærmest ethvert formål. Her kan du søke etter forskjellige kategorier innen både gratis og kjøpeprogram. De aller fleste seriøse program finnes her, med nøkterne anmeldelser og rangeringer. Her finnes ikke ”scareware” som falske antivirusprogram eller spyware.
.

HVA OG HVORDAN
Her finner du alt fra de reneste onlineskoler til enkle tips. Blant annet en god forklaring på alt du trenger å vite både før og etter at du har anskaffet et digitalkamera. Er du usikker på digitalfoto er vil du ganske sikkert finne noen svar her!
.
Bruk av Faststone Imageviewer Forklaringer på enkelte av dette gratisprogrammets mange funksjoner

.

Hvordan sladde nummerskilt på et foto Les hvor enkelt det er å ,,sensurere,, et nummerskilt.
.

Digitalkameraguiden God artikkel fra akam som forklarer alt du trenger å vite både før og etter at du går til anskaffelse av ditt første digitalkamera. Her får du for eksempel forklart hvorfor mer megapixler faktisk ofte gir dårligere bilder enn ferre. Anbefaler å kikke på denne artikkelen, meget lærerikt!

.
Noen grunnleggende råd for bedre foto og video fra Teknofil.no
.
Fotopiaskolen. Logger du deg inn her, hvilket er gratis får du tilgang til Fotopiaskolen.
.
Digitalfotoskolen Flott artikkelserie fra PC World Norge skrevet av Toralv Østvang.
.
RAW, hva er det?? Kort forklaring om RAW formatet og dets fordeler.
.
Om oppløsning artikkel i akam av Kristoffer Ryeng som gir en grundig forklaring på spørsmålet.
.
Megapixler, ikke et mål for kvalitet Artikkel fra Nettavisen skrevet av Magnus Blaker.
.
Skjerping av bilder er en helt nødvendig prosess for å få bildet skarpt Nyttig og omfattende artikkel fra Fotopia av Frode Slettum som gir en grundig innføring i temaet skjerping/oppskarping av digitale bilder.
.
Oppskarping av digitale bilder Artikkel fra Akam om temaet av Carsten Arnholm
.
Justering i Photoshop Meget enkel/lettfattelig innføring i grunnleggende billedbehandling i Photoshop.
.
Youtubevideoer som på engelsk detaljert forklarer fremgangsmåte for å ta bilder under en lang rekke forhold.
.
Avfotografering av dokument og gamle bilder Har du ikke skanner kan du bruke digitalkameraet ditt for å få digitalisert gamle foto og dokument. Her gir jeg noen tips om hvordan.

Digitalisering og skanning Kort og greit om oppløsning på skanning, og hvordan behandle materialet før skanning.
.
Foto kurs for begynnere Vertene i Fotosidesonen, de kjente bergensfotografene Tor Blaha og Inga-Alice Næss Blaha gir her en god innføring i det grunnleggende innen foto.
.
Fotowiki: Akam.no’s fotowiki

Av Audun Boge

Vist 2882 ganger.